Louie’s Pumpkin Patch

 

Recept
Start Up Det händer nu Recept Sverige och världen

 

Start
Up
Huvudrätter
Efterrätter
Sidorätter
Sallader & råkost
Soppa, bröd
Sylt & annat

In English

 

 

SLA skrev 2009-10-14 om Tema mat: Rusch efter pumpor (505 kb)

 

Varför inte prova pumpasorten acornsquash, en smakfull vinter grönsak.

http://happening2008.pumpkinpatch.se/#9

Klicka först på den stora triangeln i mitten och sedan på den lilla rektangeln längst ner till vänster för att få helskärms bild samt hur man gör.

 

OBS! Om du använder dessa recept, måste du låta den pumpan du själv kokt rinna av väldigt mycket så att du får en kompakt massa som liknar den "pumpa på burk" som amerikanerna är vana vid.

 

 

Så här kokar du lätt pumpa för att använda som "kokt, mosad pumpa" i recept: 

Klyva pumpan i stora bitar och ta bort kärnorna. Lägg bitarna i ett stort kokkärl med lite vatten och koka (ånga) tills pumpan är mjuk. Slå av vattnet och låt svalna. Pumpan kan nu lätt gröpas ur med en sked. Låt pumpamassan rinna av ordentligt.

02091933.jpg (25954 byte)    02091934.jpg (25560 byte)    02091935.jpg (23155 byte)   
02091936.jpg (27091 byte)
    Tillagning av Fairytale pumpa som sen blev pumpamarmelad och pumpa-pepparkaka.

Här kommer en samling av recept som vi själva använder. För att visa vilka oändliga möjligheter som finns, är recepten uppdelade enligt följande:  

  • Som huvudrätt, kan squash och pumpa med fördel användas i en huvudrätt. Man får protein från kött, ost eller bönor. 
  • Som efterrätt är det väldigt gott med något sött som avslutning till en god måltid. Det är ännu roligare att veta att ingredienserna samtidigt är nyttiga. Så är det när man använder pumpa. För amerikanerna tillhör pumpapaj tacksägelsebordet i november månad (Thanksgiving Day). Det finns naturligtvis många olika recept till pumpapaj. Varje familj har sitt favoritrecept. Provsmaka denna paj så förstår du varför amerikanerna är så förtjusta i sin ”pumpkin pie”. För övrigt blir kakor extra saftiga med pumpa eller vintersquash i.
  • En sidorätt kan med fördel ätas till vilken kötträtt som helst. Mörka rödgula pumpor eller squash är mycket rika på A-vitaminen. De innehåller lika mycket karotin som morötter.
  • Sallad och råkost hör sommaren till. Men även vintersquash/pumpa kan rivas precis som morötter och blandas till en fin sallad.
  • En god och nyttig soppa smakar gott en kall och vintrig dag.

 

Fler recept (endast på engelska) finns hos Very Best Baking.com.

 

Tillagning av rostade pumpakärnor. Använd Cucurbita pepo kärnor, t. ex. mogen Halloweenpumpa.

02092802.jpg (14902 byte)    02092803.jpg (19283 byte)    02092805.jpg (23227 byte)    02092806.jpg (18090 byte)
02092808.jpg (23737 byte)    02092809.jpg (22778 byte)    02092810.jpg (22906 byte)  

Skölj pumpkärnor noga i vatten. Om kärnorna är torra, lägg dem i blött ett tag innan användning (behöver ingen olja). Lägg de blötta kärnorna i ett lager på plåt täckt med bakplåtspapper. Strö över salt och gärna chilipulver och rosta dem i 175 grader ugn i 20-30 minuter, tills de är gyllene i färgen och genomtorra (obs! kan ta längre tid). Det går bra att lämna dem kvar i ugnen en stund efteråt, då det är väsentligt att de blir helt torra, annars blir de sega och inte hålla sig lika länge.

Låt dem svalna på plåten och förvara dem sedan i en tättslutande burk. Ät hela kärnan, skalet och allt. Smaken påminner om popcorn.

 

 

© 2009  Previous ] Start ] Up ] Next ]